enka

Inleiding

De ENKA Reünie Vereniging heeft haar website inclusief alle bijbehorende rechten aan het Historisch Museum Ede gegeven. Het Museum heeft daarmee de taak op zich genomen om de informatie op deze website toegankelijk te houden en te behouden als historische bron voor de geschiedenis van ENKA-Ede. Deze nieuwe website bevat ook veel bijdragen van oud-ENKA-medewerkers in de vorm van verhalen, gedichten, foto’s en films. De website wordt online gepresenteerd zoals hij was in maart 2012. Maar dat wil niet zeggen dat deze statisch is: bezoekers hebben de mogelijkheid om deze prachtige bron aan te vullen met foto’s, verhalen en ander materiaal.

Het geheel is in een nieuw jasje gestoken. Zo is de inhoud van de originele website zoveel mogelijk in tact gehouden en zijn met name cosmetische veranderingen doorgevoerd. Daarnaast is deze website ook geschikt gemaakt voor verschillende apparatuur en is nu te bekijken op PC, tablet en smartphone.

Er is nog veel meer materiaal beschikbaar (deels in bezit van het Historisch Museum). Getracht zal worden in de toekomst ook dat materiaal zoveel mogelijk te ontsluiten via deze website. Daarnaast wordt (rechtenvrij) materiaal van derden op prijs gesteld. Hebt u materiaal ter beschikking neem dan contact met ons op.

 

ENKA Reünie Vereniging

img7De ENKA Reünie Vereniging is zo’n prachtig document van opgeslagen verhalen met foto’s en films, dat de website een prachtig document is van wat eens ENKA Ede was, juist ook omdat het mede is opgebouwd vanuit de mensen die er werkten en die hun verhalen met ons wilden delen. Wij zetten ons in om dit digitaal monument voor iedereen toegankelijk te houden, zodat ook velen met en na ons hier deelgenoot van kunnen zijn. Op 23 maart 2004 werden de statuten getekend voor de Enka Reünie Vereniging. Jan de Groot en Hans Bremer, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de vereniging, zetten daarmee de eerste stap naar het organiseren van de jaarlijks terugkerende Enka Reünie voor alle voormalige personeelsleden van de Enka vestiging in Ede. Veel oud-medewerkers bezochten de dagen en velen hebben hun verhalen en hun herinneringen in de website laten opnemen. Willem van Welie was gedurende de gehele tijd webmaster van de ENKA Reünie Vereniging website en mag gezien worden als de digitale 'beeldhouwer' van deze ENKA-website. Eind 2012 werd de vereniging en ook de website opgeheven daar de belangstelling terug was gelopen en inmiddels veel oud-ENKA-medewerkers zijn overleden.

 

Internet Archive en de WayBack Machine

img6Het Internet Archive is een non-profit organisatie uit Amerika, die is opgericht om een Internet-bibliotheek te bouwen. Haar doelstellingen zijn onder meer het aanbieden van permanente toegang voor onderzoekers, historici, wetenschappers, mensen met een handicap, en het algemene publiek om historische collecties die bestaan ​​in digitaal formaat. Opgericht in 1996 en gevestigd in San Francisco, en het archief is opgebouwd uit donaties van Alexa Internet en anderen. In het najaar van 1999 is de organisatie begonnen meer goed afgeronde collecties op te nemen. Sinds november 2009 is het gehuisvest in een voormalige Christian Science kerk in San Francisco (zie afbeelding). Tegenwoordig bevat ‘Internet Archive’  teksten, audio, bewegende beelden, en software alsmede gearchiveerde webpagina's, en levert gespecialiseerde diensten voor adaptieve lezen en toegang tot informatie voor blinden en andere personen met een handicap. Vanwege het toeval dat de ENKA Reünie Vereniging een Amerikaanse domeinnaam had (www.enka-ede.com) heeft Het Internet Archive ook deze website 53 keer gearchiveerd in de periode augustus 2003 tot en met maart 2012. De ENKA website is op verschillende data vastgelegd, waardoor  je dus kunt ook heen en weer in tijd kunt gaan; naar de website in maart 2012 of naar de website in maart 2005. Nu de content in historische context beschikbaar is, bleef er voor het museum de taak over de website te ontsluiten en duidelijker beschikbaar te maken en ook vindbaar door Google.

 

Toekomst website ENKA Reünie vereniging

Het is onzeker of de ENKA-website in lengte der jaren beschikbaar zal blijven via het Internet Archive.
We hebben daarom deze speciale ENKA-website gemaakt, die website bezoekers die iets over de ENKA willen weten, de informatie van de historische website van de ENKA Reünie Vereniging toont.

 

Originele website

Onderstaand de website zoals die was in maart 2012 en nu nog (gedeeltelijk) te benaderen op het Internet Archive. Klik op de foto voor de gearchiveerde versie.

Oude website 

© 2016 Historisch Museum Ede. All Rights Reserved.

Design: @Magic