Heideweek in Ede

Elk jaar in de tweede helft van de maand augustus staat Ede op zijn kop vanwege de Heideweek. Een feestweek, die al een lange traditie heeft.
Volgens de officiële cijfers is dit jaar de 61e heideweek. Het personeel van locatie Ede deed vroeger ijverig mee. Tegenwoordig duidelijk minder.

In 1935 was de eerste heideweek, maar voor die tijd waren er al activiteiten die te maken hadden met de bloeiende heide. Daarbij kwam dat de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina op 31 augustus een waardige afsluiter vormde. Ook de schoolkinderen moesten in die tijd op 1 september, na de grote vakantie, weer naar school.

NB44.h7Heideweek 1935, de winnende praalwagen

Maar we gaan terug naar voor 1935. We lezen in een brief van de directie van locatie Ede van 18 augustus 1928 over het versieren van de personeelsbussen met heidetakken. Er werden geldprijzen uitgereikt voor de mooist versierde autobus.

De optocht was op de verjaardag van koningin Wilhelmina. Wanneer de harmonie door Ede marcheerde (met Atje voorop) liep de bevolking uit en kinderen huppelden achter de stoet aan. Het bedrijf steunt traditioneel al heel wat jaren financieel de heideweek om er iets feestelijk van te maken.
De heide was vroeger een bron van inkomsten voor de leefgemeenschap van Ede. De schaapskudden liepen over verschillende heidevelden. Die waren er vroeger meer dan tegenwoordig. Dat geldt ook voor de schapen. De schapen dienden tot levensonderhoud van de eenvoudige zandboeren. Veel is hier over te zien en te lezen in het streekmuseum van Ede.

fotopa110 fotopa111

Maar nu terug naar de heideweek. Ook de heideweek kent een koningin. Deze gekozen koningin regeerde in de heideweek over Ede.

NB44.h8Ans Way-de Bruin, Heidekoningin 1960

Ook ons bedrijf heeft eens een heidekoningin geleverd, namelijk de heidekoningin van 1960.Ans Way-de Bruin was de echtgenote van de toenmalige medewerker Thijs Way. Zij heette voor die week H.M. Calluna XVII.

We lazen in een oud blad dat in haar welkomstrede ook wat politiek was verwerkt. Zij verzocht namelijk het gemeentebestuur van Ede vriendelijk, doch dringend, de plannen betreffende een tunnel bij het station en een overdekt zwembad nog eens in overweging te nemen. Of het direct geholpen heeft, zegt de geschiedenis niet, maar beide bouwwerken zijn later wel gerealiseerd.
Ons mannenkoor AME heeft ook jarenlang actief meegedaan aan de festiviteiten van de feestweek. Met versierde wagens, maakten zij ook een beetje reclame voor het koor.
Cor Deelen vertelde ons hoeveel tijd en inspanning het kostte om zo'n praalwagen op te bouwen. We mochten dat doen in de oude garage. Het zoeken naar een leuk onderwerp was geen probleem, wel de mankracht om het op te bouwen.