enka

Gestolen brandkast zat vol met ENKA-sponzen

ZEIST - Twee Zeister politiemannen hebben maandag 5 december de vangst van hun leven gedaan. Ze arresteerden een brandkastkraker die een gestolen brandkast bij zich had. Bij onder­zoek bleek de inhoud te bestaan uit... sponzen. Niet alleen voor de beide politiemensen, maar ook voor de dief was het een volslagen verrassing "slechts" schoonmaakartikelen aan te treffen.

g

Aldus meldt het dagblad "Trouw" van 6 december 1966. De veilig opgeborgen sponzen waren ENKA-sponzen. Het bericht van "Trouw" vervolgt:

"Gistermorgen om vijf uur patrouilleerden de agenten B.A. Griffioen en K. Goor op de rijksweg toen ze een auto met één achterlicht zagen rijden. Ze zetten de achtervolging in, maar de achtervolgde auto ging steeds harder rijden en sloeg tenslotte een bosweg in. In het land reed de auto zich vast.
Toen de agenten de wagen onderzochten bleek in de koffer een 25 kilo zware brandkast te liggen. Met veel moeite werd de kast uit de wagen gehaald. Op het politiebureau is hij tenslotte opengebroken en werd de vreemde buit bekend.
De 21-jarige matroos L. V. is des ondanks aangehouden.
De auto die de brandkastkraker had gebruikt was gestolen in een Rotterdamse garage. Uit dezelfde garage is de brandkast verdwenen."
 

Tot zover het bericht van "Trouw". Het reclamebureau Prad in Amsterdam, dat voor de AKU werkt, is er achter gekomen, dat de buit uit ENKA-sponzen bestond.

Deze waren in het Rotterdamse garagebedrijf in de brandkast gestopt, nadat hierin aan het eind van de week ruimte was vrijgekomen door de uitbetaling van de lonen.
Blijkbaar beschouwde het bedrijf de sponzen dus wel als een waardevol artikel. Na geld bezette het de tweede plaats.
Voor de matroos moet het ongetwijfeld een teleurstelling zijn geweest, dat hij de sponzen niet in veiligheid heeft kunnen brengen. Hij kan nu zelfs zijn handen niet in onschuld wassen. Ook niet met de ENKA-sponzen die naar de eigenaar zijn teruggegaan.

© 2016 Historisch Museum Ede. All Rights Reserved.

Design: @Magic