enka

Eindverwerking 1948

De toenmalige kruisspoelsortering.

Een afdeling met werkzaamheden die in de loop van 1952 is opgeheven. Weinig medewerkers zullen deze plaats nog herkennen.
In die tijd bestond er nog geen scheerafdeling, wel een conerij. Al ons garen werd toen verkocht in de vorm van cones van 1700 gram en kruisspoeltjes van 400 gram. In deze afdeling werden de 400 gram kruisspoeltjes gesorteerd.
Ongeveer 25 meisjes zaten achter sorteertafeltjes te sorteren. Nadat dit was gebeurd gingen de spoeltjes in mandjes naar de conerij of ze werden ingepakt in dozen voor verzending naar de klant. Bepaalde partijen kregen op het oliecarrousel een lik olie van 2 à 4% om te voorkomen dat de breinaalden roestten.

NB14.h1

Een aantal jaren later (1952) werd de kwaliteit van het garen stukken beter en hoefden er geen sorteerwerkzaamheden meer plaats te vinden. In die tijd begon men ook, eerst aarzelend, met het scheren van garen op tricotboompjes. Dat werd een hele verandering en binnen een paar jaar stonden er 14 tricot scheermachines opgesteld.
Met het verdwijnen van de sorteerwerkzaamheden is het aantal meisjes dat hier werkte aanzienlijk teruggelopen.
Nu wordt deze plaats ingenomen door het opsteekveld van de scheer raamwagens. Voor een klein deel nog kruisspoelen, maar veel meer scheerwikkels. Zo was de situatie 40 jaar geleden.

© 2016 Historisch Museum Ede. All Rights Reserved.

Design: @Magic