enka

100 jaar kunstzijde in Nederland

Comte Hilaire de ChardonnetHet jaar 1989 loopt ten einde en wij willen in de laatste uitgave van dit jaar over iets schrijven dat 100 jaar oud is. Parijs was al een wereldstad en wie nu aan Parijs denkt, ziet in gedachten de vele bezienswaardigheden. Daarvan is de Eiffeltoren wellicht de jongste. Hij is dit jaar 100 jaar oud. In april 1889 werd de laatste hand gelegd aan dit grote monumentale bouwwerk, gebouwd door Gustave Eiffel naar zijn eigen ontwerp. Naar hem is de stalen toren dan ook genoemd.   

Wat, zult u zich afvragen, heeft Akzo Ede te maken met Parijs en de Eiffeltoren? De Eiffeltoren moest in 1889 het grote imposante symbool zijn, ook blikvanger en baken destijds, van de grote wereldtentoonstelling van industriële produkten in Parijs.En dat is het ook geworden. De stalen toren, waarin 9.000.000 kg ijzer is verwerkt en ver boven alle gebouwen uitsteekt, is nog steeds het markante punt en symbool van Parijs.

Op die wereldtentoonstelling werd door Hilaire de Chardonnet voor het eerst een product getoond, dat wij nu viscosegaren noemen en dus ook 100 jaar oud is.

                             

 

Het leek toen een imitatie van de zijde van de moerbeirups. Een nieuw product, een nieuwe stof werd aan de wereld getoond. Prachtige, zacht glanzende stoffen, gemaakt in laboratorium en fabriek. Een groot wonder. In die jaren droeg men kleding van wol, katoen of linnen en diegenen, die het konden betalen, droegen kleding van zijde van de moerbeirups.

03.htm125 jaar Enka Ede

 

03.htm525 jaar Enka Ede

eifeltrn Eifeltoren, Parijs

 

Was het bouwen van een Eiffeltoren een groot wonder, de uitvinding van de kunstzijde was nog indrukwekkender. Vanaf het begin van de eeuwwisseling tot in de jaren na de tweede wereldoorlog was de kunstzijde een veelgevraagd garen voor de textielindustrie. Als kledingstof, woningtextiel, parachute en parapluiemateriaal en nog vele andere toepassingen werd dit garen gebruikt. Door de komst van viscosegaren werd ook de weg geopend voor vele geleerden om te zoeken naar andere garens en daar zijn zij in geslaagd.

 Maar we kunnen zeggen dat de Eiffeltoren er nog steeds staat en ook van ons product kan worden gezegd: het is er nog steeds. De ijzeren toren van meneer Eiffel moet goed worden onderhouden, anders zal hij snel op de schroothoop belanden. Ook ons product moet in die zin goed worden onderhouden, zodat het kwalitatief nog steeds beantwoord aan de vraag van de afnemers. Wanneer dat lukt voor beide grootheden dat zitten er gegarandeerd nog meer jubileumvieringen in.

© 2016 Historisch Museum Ede. All Rights Reserved.

Design: @Magic